Gastronomia

En aquesta zona els ingredients bàsics utilitzats en la cuina són les verdures, llegums i cereals, les carns d’au, conill, xai i porc, els peixos en salaó, els cargols i els fruits com les olives i ametlles.

Amb ells s’elaboren arrossos, gaspatxos, rostits i guisats com l’Olleta, plat típic que reuneix tota la saviesa mediterrània pel que fa a la unió de sabors, combina llegums, verdura i carns en una olla de fang, i destaca l’ús de l’oli d’ oliva i la nyora, que al costat de les ametlles i el safrà, componen la picada per donar cos i sabor als nombrosos plats. També es cuina la Olleta només amb verdures, que llavors es diu Borda.

Les olives, tomàquets verds, pebrots i altres verdures es conserven amb aigua, llimona fonoll i sal, o bé en vinagre, i se serveixen d’aperitiu, en amanides o per acompanyar altres plats.

Molt típics són els embotits elaborats artesanalment, segons receptes tradicionals, entre les que destaquen especialitats com les llonganisses blanques i vermelles, la botifarra de ceba amb o sense cansalada i la llonganissa de Pasqua.

També destaquen la gran varietat de coques, entre altres, les de tomàquet, pebrot i melva o embotit, també les de ceba i tonyina i els minxos.

Rebosteria. La rebosteria és molt rica i variada: mantegades, rotllets de taronja, d’anís, bunyols, tortada d’ametlla, pastissos de moniato, tonyes, etc. componen un assortiment en què les estacions de l’any marquen la seva elaboració.

ALTRES ESPECIALITATS:
Borreta. Es posa aigua en una cassola de fang i s’afegeixen els espinacs, la ceba trossejada i l’oli. Després de 20 minuts de cocció s’afegeixen les patates, les nyores, els tomàquets secs, el bitxo i el bacallà o la melva i es deixa coure altres 20 minuts. Servir a la cassola.

Gaspatxos de carn. Elaborats amb conill i perdiu, es sofregeix la carn i s’aparta, després es sofregeix la ceba, tomàquet i pebrot i s’afegeix el brou, la carn, la coca i les espècies fins que es cou tot.

Arrossos, de bruna o seitons, de verdures, amb alls tendres i espinacs, amb bolets i un llarg etc.

Pericana. Es rosteixen nyores i pebrots secs i s’esmicolen, s’afegeix bitxo i bacallà o capellà, alls, oli i sal.

On Menjar

Receptes

 

No s'ha trobat cap entrada.